מהי ארנונה כללית?
הארנונה הכללית הינה מס המוטל על המחזיקים במבנים המיועדים למגורים או עסקים וכן על קרקע שנעשה בה שימוש חקלאי או עסקי.
מה מטרת הארנונה הכללית?
כספי הארנונה הכללית משמשים למימון השירותים המגוונים שהעירייה מספקת לתושבים.
מהו החוק על פיו גובים ארנונה?
העיריות גובות כיום את הארנונה מכוח חוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב) התשנ"ג 1992.
חוק זה הסמיך את שר הפנים ושר האוצר לקבוע תעריפי מקסימום ושיעורי התייקרויות. עיריית רמת השרון קבעה את תעריפי הארנונה לשנת 2003 בכפוף לחוק הנ"ל והתקנות שפורסמו עבור שנת 2003
ארנונה לעסקים המתנהלים בדירות
מי שמנהל עסק בתוך דירת מגורים, מתבקש לדווח על כך למחלקת הגביה. אם חלק מהנכס משמש למגורים וחלק משמש לעסק, יחויב בארנונה כל חלק לפי התעריף המתאים.
חילופי מחזיקים בנכס
החוק מטיל חובת תשלום ארנונה על ה"מחזיק" (הדייר) בנכס, אשר משתמש בנכס בפועל, מיום היותו מחזיק ועד ליום חדילתו מלהיות מחזיק בנכס.
אולם לפי החוק, כל עוד לא נמסרה לעיירה הודעה חדילת ההחזקה, אחראי המחזיק הקודם לתשלום הארנונה שלא שולמה ע"י "המחזיק" החדש שבא אחריו.
מחזיק שאינו בעל הנכס יוכר ע"י העירייה רק אם ימציא לעירייה חוזה שכירות של שנה לפחות.
פטור מארנונה לנכס ריק
נכס שטרם אוכלס, או נכס שנעשה בו שימוש בעבר, רשאית העירייה ע"פ תקנות ההנחה להעניק הנחה של 100% עוד 6 חודשים בכפוף לבדיקה בנכס ובתנאי שהנכס ריק מכל חפץ ואדם ולא נעשה בו כל שימוש. הפטור יינתן רק מהמועד בו תימסר לעירייה הודעה בכתב מטעם בעל הנכס ויינתן רק פעם אחת בלבד כל עוד לא שונתה הבעלות על הנכס.
הנחה מארנונה-פינוי בינוי
בהתאם להחלטת מליאת מועצת העיר מאוגוסט 2017, לאמץ את תקנה 3ה לתקנות הסדרים במשק המדינה ובכך לאפשר הנחה על מחזיק בדירת מגורים במתחם פינוי בינוי, תינתן לבעלים שהוא מחזיק הנחה בשל דירה אחת על השטח השווה להפרש שבין השטח הדירה החדשה לשטח הדירה הישנה שנהרסה, בתקופת ארבע השנים מיום טופס 4, ועל פי המדרגות המופיעות בתקנה.
ההנחה תינתן החל מינואר 2018, אין צורך לפנות לעירייה הואיל ופרטי הבעלים שהם מחזיקים בדירה חדשה כאמור לעיל מצויים במחלקת הגביה של העירייה.
בקשה לפטור מארנונה למוסד מתנדב לשירות הציבור
- ע"פ סעיף 5 (י) לפקודת מיסי העירייה ומיסי הממשלה (פטורין) 1930 מקנה פטור (חלקי) לנכסים כלהלן: דהיינו חיוב של 33% בלבד מהחיוב המלא, ע"פ החוק הפורט להלן: "כל רכוש שמוסד מתנדב לשירות הציבור משתמש בו אך ורק לשירות הציבור, בתנאי שאותו מוסד אושר ע"י שר הפנים לצורך פטורין עפ"י סעיף זה".
- על פי החוק זכאים לפטור מלא רק הרשומים בסעיפים ה' לפקודת העיריות.
- בהתאם לתיקון 32 לחוק, על העמותות להגיש בקשה בהתאם לטפסים הרצ"ב, שייבדקו על-ידי ועדת הנחות של העירייה עפ"י תבחינים שפורסמו ע"י משרד הפנים.
- לנוחיותכם ניתן לקבל מידע מפורט בנושא בחוזר מנכ"ל 5/2019. לחצו כאן לצפייה בחוזר מנכ"ל באתר משרד הפנים.
- אשר על כן, על העמותות להגיש בקשה לקבלת אישור מועצת העיר, עד 1 באפריל בכל שנה, בעבור אותה שנת מס.
דהיינו, הבקשה שתוגש עד 1/4 באותה שנת מס, ותידון ביחס לאותה השנה שהוגשה. - את הבקשות יש להגיש לעירייה – מחלקת הגבייה, עבור הגב' מגי יקותיאל, מזכירות הוועדה רח' ביאליק 41 רמת השרון, בין השעות 08:00-13:00, או במייל – [email protected].
- מובהר בזאת, כי במידה ומועצת העיר לא אישרה את הבקשה, קיימת לעמותה הזכות להגיש את הבקשה לאישור שר הפנים ע"י העברת הבקשה ישירות לממונה על המחוז (משרד הפנים – מחוז מרכז, קריית הממשלה, רח' הרצל 91 רמלה 72430).
- לחצו כאן להורדת הטופס לצורך הגשת בקשה וכן תבחינים שפורטו על ידי משרד הפנים.
צו ארנונה
לכל רשות מקומית ישנו צו הטלת ארנונה, המובא לאישור מועצת העיר מדי שנה ושנה. צו הטלה זה קובע את הסיווגים והתעריפים לפיהם יחויבו הנכסים בתחום העיר.
צווי הארנונה לשנים 2023-2010:
מדידת שטחי כל הנכסים לצורך חישוב ארנונה
עיריית רמת השרון יוצאת במדידות של שטחי כל הנכסים לצורך חישוב ארנונה. זאת בעקבות החלטת בית המשפט העליון שפסק כי חישוב הארנונה יעשה על פי שיטת מדידה מדויקת (רע"א 2453/13 אלעזר עמר נ' עיריית חדרה, ניתן ביום 14.4.2015).
בהמשך לפסיקת בית המשפט העליון בנושא חוייבו הרשויות לבצע מדידה מדויקת של שטחי הארנונה לנכסים.
פסיקת בית המשפט העליון קבעה כי על כל הרשויות המקומיות לעבור לחיוב ארנונה על פי שיטה מדויקת ולא כפי שהיה נהוג עד כה. משמעות הפסיקה הינה שמעתה חישוב הארנונה לתשלום בגין נכסים שבתחומן יהיה על בסיס נתון השטח המדויק שנמדד עבור כל נכס כולל חלקי מטרים רבועיים.
עד להוצאת פסק הדין יכלו הרשויות המקומיות לעגל סכומים כלפי מעלה ו/או כלפי מטה. מעתה מחויבות הרשויות לפעול על פי מדידה מדויקת בלבד וזאת בהמשך לפסיקת העליון. עוד יצוין כי נכסים שכבר קיים לגביהם נתוני מדידה מדויקים יחויבו בהתאם לנתונים אלה כבר מחודש ינואר 2016. לגבי יתר הנכסים מחויבות הרשויות לסיים את עדכון כלל שטחי הנכסים בעיר וזאת עד לחודש ינואר 2018.
יישום פסק הדין יבטיח נכונות והתאמה מלאה בין נתוני הנכס בפועל לבין הנתונים המופיעים ברישומי הרשות. ראוי לציין כי אימוץ החלטת בית המשפט העליון הינה בהתאם להחלטת הנהלת המרכז לשלטון המקומי אשר דנה בחלופות השונות והחליטה על אימוץ פס"ד כלשונו, ויציאה למדידה מחודשת של הנכסים עליהם אין מדידה מדויקת כנדרש.
בסמוך לאחר מועד המדידה ובחינת החיוב בנכס יישלח לתושבים מכתב המפרט את נתוני החיוב החדשים ותישלח הודעת חיוב מעודכנת. באפשרות התושבים להגיש השגה ובמידת הצורך ערר.
עיריית רמת השרון בחרה את חברת חברת מידות שירותים מוניציפאלים בע"מ במכרז משכ"ל. השיטה בה מתוגמלת החברה הנה לפי תשלום למ"ר שנמדד ולא בהתאם להגדלת החיוב בנכסים או לפי הצלחה.
זכאות להנחה בארנונה
מי זכאי להנחת ארנונה?
החל משנת 1994 נקבעה בחוק מתכונת אחידה של הנחות לכל הרשויות המקומיות בארץ. החוק אוסר במפורש להעניק הנחות שאינן קבועות בחוק. החוק מאפשר מתן הנחות למגורים בלבד. החוק קובע סוגים שונים של זכאים להנחות לפירוט לחצו כאן
כמו כן קובע החוק שעורי הנחה למשפחות מועטות הכנסה, על פי טבלה שנקבעה ע"י ועדת הכספים של הכנסת בהתחשב בהכנסה "ברוטו" לנפש.
כיצד מסדירים הנחה בארנונה?
נוהל בקשה להנחות בארנונה:
לתשומת לב מבקש/ת ההנחה,
1. לפני הגשת הבקשה להנחה יש לוודא כי חשבון הארנונה הינו על שם מבקש ההנחה, והינו
רשום כמחזיק בנכס.
2. תושב שהתגורר ברשות אחרת במהלך שנת הכספים בגינה מבוקשת ההנחה, ימציא אישור על סיום / אי קבלת הנחה באותה רשות ויעדכן את כתובת מגוריו במשרד הפנים בכתובת
הנכס בגינו מבוקשת ההנחה.
3. יש לצרף לטופס הבקשה אישורים לגבי העיסוק וההכנסות מכל מקור שהוא לרבות תדפיס חשבונות הבנק לשלושת החודשים האחרונים וזאת ביחס לכל אחד מבני הבית הבגירים
(מעל גיל 18).
א. שכירים – יצרפו 3 תלושי שכר אחרונים.
ב. עצמאיים – יצרפו שומה של שנת המס הקודמת.
ג. מובטלים – יצרפו אישור על קבלת דמי אבטלה / ו/או אישור המוסד לביטוח לאומי שהמבקש
במעמד לא עובד.
4. אישורים ו/או קבלות על הוצאות רפואיות.
5. הגשת הבקשה להנחה אין בה כדי להוות עילה לאי תשלום חשבונות הארנונה ו/או דחייה של
מועד התשלום. כל עיכוב בתשלום כרוך בתוספת תשלום בגין הפרשי הצמדה וריבית כחוק.
* לשאלות ובירורים נוספים נא לפנות למזכירת ועדת הנחות מגי יקותיאל: 03-5483842 בין השעות 13:00-15:00.
* בקשה שלא יצורפו אליה האישורים המתאימים – לא תידון בוועדה
בקשה להנחה יש להגיש עד ה 15.10 בכל שנה.