מנהלת מרכז רקפת: מרסלה ביסו
מהו מרכז "רקפת"?
מרכז "רקפת" של אגף החינוך הינו מרכז טיפולי עירוני יחיד במינו שהוקם ע"י עירית רמת השרון. מטרת המרכז לתת מענה לצרכיהם של הילדים והנוער (בגילאי 3-18 שנים), בעלי לקויות למידה, קשיי למידה, קשיי קשב וריכוז, קשיי התפתחות, קשיי התנהגות וקשיים רגשיים. ההורים הינם שותפים בתהליך ומקבלים הדרכה ועדכון שוטף על התקדמות הטיפולים. המרכז הינו מלכ"ר הממומן על ידי אגף החינוך ועיריית רמת השרון.
המרכז מעמיד לרשות התלמידים, מטפלים ומורים, אנשי צוות מקצועי ומיומן.
סל השירותים הניתנים במרכז "רקפת":
הוראה מותאמת לתלמידים עם קשיי למידה, קשיי קשב ולקויי למידה
הוראה מותאמת (מתקנת) הינה הקניית מיומנויות תפקודים ניהוליים ואסטרטגיות למידה, בקריאה, כתיבה, הבנת הנקרא, במקצועות הלימוד השונים (אוריינות השפה העברית, מתמטיקה ואנגלית). ההוראה היא יחידנית (חובה 2 שיעורים בשבוע). הלימודים מתקיימים באווירה חמה, תומכת הכוללת התייחסות לצרכים הייחודיים של כל תלמיד. מתאים לתלמידי בתי הספר היסודי והעל יסודי בעלי קשיי למידה, קשיי קשב וליקויי למידה. המורים בעלי מומחיות וניסיון רב בסיוע לתלמידים בעלי מגוון קשיים בלמידה.
אבחונים דידקטיים
מטרת האבחון הדידקטי לאפיין ולמפות את הכוחות ואת הקשיים בלמידה בתחומי מיומנויות היסוד- קריאה, כתיבה, הבעה בכתב, הבעה בעל פה, ומתמטיקה ואת המנגנונים העומדים בבסיס הלמידה של מיומנויות אלו לצורך תכנון הטיפול.
האבחון הדידקטי כולל ראיון עם ההורים והתלמיד, 2-3 פגישות אבחוניות עם התלמיד (התהליך האבחוני מותאם לקצב התלמיד), סיכום האבחון נמסר למשפחה הן בע"פ והן בכתב. בנוסף קיימת אפשרות למתן הדרכה לצוות הפדגוגי במסגרת הלימודית, זאת לשם בניית תכנית עבודה מותאמת לתלמיד. ומעקב אחר התקדמותו.
המאבחנות הדידקטיות במרכז מוכרות על ידי משרד החינוך ובעלות תואר ראשון ושני.
אבחון וטיפול בתחום הסנסומוטורי - ריפוי בעיסוק
לטיפול בריפוי בעיסוק מופנים ילדים עם עיכוב התפתחותי המתבטא בקשיים בתפקוד המוטורי-תחושתי, (שיווי משקל, תכנון תנועה, רגישות למגע וכו') קשיים בתפקוד גרפו-מוטורי, ויסות חושי, התארגנות במרחב, וטיפול בקשיי כתיבה. הטיפול הינו הוליסטי וכולל הדרכה להורים, לגננת למורה.
המרפאות בעיסוק במרכז בעלות תואר ראשון ושני ובעלות רישיון משרד הבריאות.
סדנאות מוכנות לארגון וכתיבה לקראת כיתה א' - לילדי גני החובה
הסדנא מתקיימת בקבוצה קטנה מונחית ע"י מרפאות בעיסוק מומחיות בתחום. מיקוד הסדנא בהקניית הרגלי עבודה ודפוסי התארגנות, בתחומי התפיסה החזותית, המרחבית והחשבונית. הסדנא כוללת התנסות בהעתקה והכנה לכתיבה, דרך למידת כתיבת המספרים והתייחסות לארגון מרחבי בכתיבה. מטרת הסדנא להקל על הילדים את ההסתגלות למסגרת הבית ספרית.
הסדנה כוללת 8 מפגשים, משך כל מפגש נמשך שעה. במפגש התשיעי תתקיים שיחת סיכום עם ההורים. הסדנאות מתקיימות כל שנה מחודש ינואר ועד לחודש יולי בכל שנה.
אבחון וטיפול בתחום השפתי - ריפוי בדיבור
אבחון וטיפול בתחום השפתי ע"י קלינאית תקשורת. לתחום זה מופנים ילדים עם איחור בהתפתחות השפה, לקויות שפה שונות כגון: בעיות בשליפת מילים, התארגנות מילולית לשיח, אוצר מילים מצומצם, קשיים תחביריים ודקדוקיים, שיבושי היגוי ולקויות תקשורתיות. לאור ממצאי האבחון הפורמלי נבנית תכנית טיפול. הטיפול כולל גם הדרכה למשפחה, לעידוד פיתוח היכולות השפתיות.
קלינאיות התקשורת במרכז בעלות תואר ראשון ושני ובעלות רישיון משרד הבריאות.
תרפיה רגשית באמצעות הבעה ויצירה
טיפול רגשי במגוון אמצעים: אומנות, משחק, מוזיקה, ביבליותרפיה ובאמצעות טיפול בבעלי חיים.
הטיפול באמצעות הבעה ויצירה נמצא ככלי טיפולי יעיל במגוון בעיות וקשיים רגשיים אצל ילדים. הטיפול עושה שימוש בשפה מילולית ולא מילולית ומשתלב בהתפתחות הטבעית של הילד במשחק ויצירה.
הטיפול מתמקד בבניית קשר ואמון בסיסי בין המטפל לילד ומתן ביטוי רגשי באמצעות התהליך היצירתי בתחומים השונים: משחק, פסיכודרמה, מוזיקה, ביבליותרפיה ובעלי חיים.
טיפול באומנויות בקרב ילדים מתבסס על גישות התפתחותיות ומודלים פסיכולוגיים של תיאוריות יחסי אובייקט, תיאוריות פסיכולוגיות של העצמי וכמובן הפסיכולוגיה היונגיאנית המרחיבה ומעמיקה את השימוש בשפה הסימבולית של הנפש.
המייחד את הטיפול באמצעות הבעה ויצירה הוא פנייה אל החלק היוצר של הילד, תוך הישענות על הכוחות הטמונים בו, מיצוי היכולות והפוטנציאל והענקת כלים להתמודדות.
המטפלות בהבעה ויצירה במרכז בעלות תואר ראשון ושני ורישיון משרד הבריאות.
הדרכת הורים
היוועצויות להורים – מנהלת מרכז "רקפת" מקיימת פגישות פרטניות עם הורים, המצויים בדילמה לגבי הדרך המתאימה לסייע לילדם. רק בתיאום מראש.
טיפול CBT
טיפול קצר מועד המתמקד בדפוסי חשיבה והתנהגות מזיקים, הגורמים להפרעות רגשיות.
שיטת הטיפול מבוססת על שילוב רעיונות מהטיפול ההתנהגותי, אשר מאפשר ליצור שינוי בהתנהגות לא רצויה ותרגול של התנהגויות חדשות.
טיפול פסיכולוגי
הטיפול הפסיכולוגי תורם להעלאת המודעות העצמית, להתפתחות ולצמיחה אישית, מנסה לפתור מגוון בעיות נפשיות ורגשיות וכן משפר את איכות החיים.
הטיפול מאפשר הבנה מעמיקה של מקור הקשיים ומכוון להשגת שינוי רגשי, חשיבתי והתנהגותי בהיבטי חיים אשר גורמים לסבל או חוסר סיפוק. הפסיכולוגים שלנו מתמחים בטיפול בילדים ובמתבגרים.
קבוצות טיפוליות לשיפור מיומנויות חברתיות
קבוצות פסיכו- חינוכיות להקניית מיומנויות חברתיות עבור ילדים המתקשים בפיתוח כישורים חברתיים,
לעיתים שוגים בפיענוח קודים חברתיים, או הסביבה אינה מבינה אותם.
החל מגן חובה עד גיל ההתבגרות.
קבוצות מיומנויות לטיפול בחרדת מבחנים ואסטרטגיות למידה
חרדת מבחנים הינה חרדה מצבית המוגדרת כתגובה למצב המעורר לחץ ומתח ומשפיעה על התנהגות האדם העומד בפני מבחן.
חרדה זו כוללת תופעות פיזיולוגיות ותגובות התנהגותיות, המתאפיינות ברמות גבוהות של פחד, דאגה וחשש.
שיטת טיפול יעילה עבור חרדת בחינות היא טיפול CBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי,
התהליך כולל שינוי דפוסי חשיבה נוקשים, לימוד טכניקות הרגעה ואיזון פסיכופיזיולוגי,
לימוד אסטרטגיות למידה, חיזוק תחושת השליטה והביטחון.
אבחון הדלגה
אבחון הדלגה לכיתה א' הינו אבחון הנערך לשם בירור הקדמת המעבר מגן חובה לכיתה א', לילד שאינו שייך לשנתון.
האבחון הינו אבחון פסיכולוגי, הכולל מבחנים המעריכים את יכולתו השכלית (כולל יכולת שפתית ומוטורית) והרגשית של הילד.
אבחון פסיכודידקטי
הליך אבחנתי הבוחן את מקורם של קשיים בתחום הלמידה ואת הקשר שלהם למצב הפסיכולוגי של התלמיד.
בהתאם לכך, האבחון הפסיכודידקטי משלב שני סוגי אבחון שונים: אבחון דידקטי, שתפקידו לאתר ולסווג לקויות למידה אצל הנבדק,
ואבחון פסיכולוגי, שתפקידו להעריך את היכולות הקוגניטיביות לצד הקשיים ולאתר את הקשיים הרגשיים והנפשיים אצל הנבדק.
האבחון מיועד לתלמידי על יסודי, וכולל המלצות להתאמות בבחינות הבגרות.
הסדרי נגישות:
חנייה נגישה, דרך נגישה, כניסה נגישה, שירותים נגישים, לולאת השראה.