בית צבי

"בית צבי" הוא אחד מאבני הדרך בהיסטוריה של רמת-השרון ועבר מספר "גילגולים", הן פיזיים והן מבחינת השימוש שנעשה בו.

המבנה ההיסטורי שוכן ברחוב אוסישקין 69, בצמוד לביה"ס היסודי ע"ש אוסישקין, ביה"ס הראשון במושבה הצעירה.

כחלק מן ההתפתחות הטבעית של היישוב הצעיר של אותם ימים, נזקקו המתיישבים למוסדות שונים, בהם כמובן בנק, שבגלל המרחק הגיאוגרפי ומגבלות הקשר התחבורתי, היה חיוני לחיי היומיום, לצרכי ניהול המשקים החקלאיים של המתיישבים ולהתפתחות היישוב.

הבנק הראשון שנוסד ברמת-השרון הצעירה, "עיר שלום" כפי שנקראה המושבה באותם ימים, היה בשנת 1929 וכראוי ליישוב חקלאי, הוא היה בהתאם, בנק "הלוואה וחיסכון חקלאי".

הבנק במתכונת של אותם ימים לא היה בנק מסחרי "רגיל", במונחים של ימינו, אלא התארגנות קהילתית: אגודה שיתופית הדדית, שכל אחד מן החברים בה רכש מניה.

ההון הראשוני, מכספי המתיישבים, היה הון-היסוד של הבנק, שקיבל תמיכה כספית והדרכה כיצד יש לנהלו, מהבנק המרכזי, ששכן בת"א.

תחילה פעל הבנק מתוך בית ועד המושבה, "בית העם", כפי שכונה בפי כל (קומת הכניסה של בניין העירייה כיום) ואחר-כך עבר לבניין קטן, במיקום הנוכחי של בית-צבי. מנהל הבנק מיום הווסדו ועד הפסקת פעילותו, במשך כ-30 שנה, היה צבי בנימיני, שבמקביל במשך זמן זהה עמד בראש ועדי המושבה והמועצה המקומית.

בשנת 1959 התמזג הבנק אל תוך בנק לאומי ובכך נוצר ההון הכספי לבניית המבנה הגדול שנקרא "בית צבי", לכבוד ולזכר צבי בנימיני ובו שכנה גם הספריה העירונית.

עם השנים השתנה ייעודו של המבנה והוא עבר להיות אחד ממוסדות התרבות והציבור שהוקמו
בשנות ה-70 ועד אמצע שנות ה-80 של המאה הקודמת, משכנו של הקונסרבטוריון למוסיקה של רמת-השרון.

בקומת הכניסה של הבניין נבנה אודיטוריום קטן, "אולם מירה", בכספי תרומה של משפחה רמת-שרונית, לכבוד בת-משפחה. באודיטוריום זה נערכו הופעות של הרכבי הקונסרבטוריון.

ברבות השנים גדל וצמח מספר תלמידי המוסיקה של הקונסרבטוריון ואחרי שהגיע למאות רבות, עזב הקונסרבטוריון את "בית צבי", והוא פועל כיום מתוך כותלי תיכון "אלון".

יציאת הקונסרבטוריון מ"בית צבי" השאירה את הבניין, שהיה שוקק-חיים עד אז, שקט ושומם למדי למשך מספר שנים.

בתקופה שבין 2005 לערך ועד לפני 2008, שימש הבניין את העירייה כאכסניה זמנית של מחלקות
שונות, בתקופת שבה שופצו שתי הקומות העליונות בבניין המרכזי של העירייה, בשדרות ביאליק 41.

עד לשנת 2011 המשיך המבנה לשמש לצרכים ארעיים של העירייה, אך החל מ-2012 עבר הבניין שיפוץ מקיף ויסודי, לרבות תוספת מעלית שלא היתה קודם לכן בבניין.

"בית צבי" פתח פרק חדש בתולדותיו, כאשר חלק גדול ממשרדי אגף ההנדסה העירוני הועבר אליו.

 

צור קשר

הצטרפו לניוזלטר שלנו