הורים יקרים שלום,
בימים אלו מסתיימת ההרשמה לכיתה א'. זהו אירוע משמעותי עבור כל המשפחה. בקרב חלק מן הילדים, עולה שאלת המוכנות והבשלות לכיתה א'. בפסקאות הבאות ננסה להאיר את עיניכם ולספק מידע שיכול לסייע בשאלה ולהקל על התהליך כולו.
ראשית נזכור, כי בית הספר אכן שונה באופיו מגן הילדים המגונן והמוכר. קיימים הבדלים בין אופי הלמידה וסדר היום של ילדי כתה א', לעומת ילדי הגן: בכתה א' מסגרת הלימודים קבועה ומוגדרת יותר ויש בה פחות חופש בחירה. בגן הילדים סדר היום יותר חופשי וגמיש וקיימות בו אפשרויות רבות, יחסית, לביטוי אישי ויצירתי. כל ילד בגן מתקדם בקצב שלו ומתנסה על פי בחירתו בפעילויות שונות. אמנם, גם בכתה א' יש עדיין מקום להתנסויות חופשיות ולמשחק, אך לצדם קיים כבר דגש בולט יותר גם על הישגים, הספק ועמידה במשימות משותפות לכל ילדי הכתה. אז מה עושים?
ננסה לחדד שני מושגים בהם אנו משתמשים: בשלות ולמידה.
בשלות – זהו תהליך טבעי והדרגתי, שאינו מושפע מתרגול, אימון או התנסות.
למידה – זהו שינוי ועיצוב של התנהגות והרגלים בעזרת אימון וחינוך מצד הסביבה.
במהלך התפתחותם של הילדים יש שילוב בין שני התהליכים הללו.
לדוגמא: כאשר מחנכים ילד להרגלי ניקיון, הוא בדרך כלל אינו מוותר מיוזמתו על החיתולים ועובר להשתמש בסיר. לשם כך ההורים צריכים ללמד אותו ולהרגילו. אולם, כדי שהילד יצליח לסגל את ההרגל החדש, עליו להיות בשל לכך. במקרה זה, עליו להיות מסוגל לשליטה גופנית בסוגרים, לדעת לזהות את התחושות הגופניות המקדימות את עשיית הצרכים ולהיות בשל רגשית. כלומר, הבשלות היא תנאי מוקדם וחיוני לקליטה וללמידה.
בדרך כלל רוב הילדים מגיעים למצב בו הם בשלים ללמידה בבית הספר סביב גיל 6, אולם באופן טבעי לכל ילד יש את קצב ההתפתחות שלו, וילדים אינם מגיעים לבשלות לפי תעודת הלידה: יש כאלה המתאימים כבר קודם, ואחרים אינם בשלים עדיין למרות היותם בני 6. חשוב להדגיש כי גם אם חלים עיכובים מסוימים, אלה הם תהליכים טבעיים, שאינם מעידים בהכרח שילדכם אינו מתאים ללמידה בבית הספר.
מאחר ובגיל הגן כל חודש תורם להתפתחות הילדים, אנו בשירות הפסיכולוגי-חינוכי שמים לב בעיקר לילדים הצעירים שבמחזור, אלה שימלאו להם 6 שנים רק בתחילת כיתה א': ילידי ספטמבר-דצמבר.
מדוע חשוב שילד יגיע לכיתה א' כשהוא אכן מוכן לקראתה?
ילד שמגיע לא' כשהוא בשל ומוכן ללמידה, יחווה חוויה יותר טובה, ירגיש יותר בטחון, ולרוב יגלה גם יותר מוטיבציה ורצון ללמוד ולהתאמץ.
לעומתו, ילד שמגיע כשאינו מוכן עדיין, יתקשה יותר להתמודד ויחווה יותר תסכול, ובאופן טבעי הילד והוריו עלולים לחוש דאגה ואכזבה.
מסיבות אלה כדאי לאתר את הילדים שלגביהם יש לנו ספקות, ולקבל החלטה נכונה שתעזור להם להגיע לכיתה א' כשהם מוכנים יותר לקראתה.
כיצד מתבצע תהליך ההערכה לבדיקת בשלות ומוכנות לכיתה א?
בשלב זה ודאי כבר פנתה אליכם הגננת או שפניתם אליה ביוזמתכם על מנת להיוועץ ולשקול את סוגיית ההישארות. פסיכולוגית הגן, בשיתוף עם הגננת, העבירה את פרטי ילדכם ליחידת הרישום באגף החינוך על מנת לשריין לילדיכם מקום הן במסגרת הגן והן בבית הספר. כעת מתחיל תהליך הערכה ובדיקה, שעשוי להמשך מספר שבועות. זכרו, כי בגילאים הצעירים כל חודש הנו משמעותי להתפתחות ולכן אין להקדים את המאוחר. ההחלטות הסופיות תתקבלנה במהלך החודשים אפריל/מאי.
לגבי כל ילד, מבצעת הגננת סידרה של הערכות ותצפיות, הכוללות גם משימות מובנות המספקות מידע מקצועי על תפקודו של ילדיכם בכל אחד מן התחומים הנבדקים. בנוסף, אתם ההורים מתבקשים למלא שאלון מפורט (ראו מצ"ב) ולהעבירו לידי פסיכולוגית הגן. הפסיכולוגית תקבע עמכם פגישה, שתתקיים במסגרת הגן או בשירות הפסיכולוגי-חינוכי. היא תעבור על כל הממצאים שנמסרו לה ועל פי שיקול דעתה המקצועי תחליט האם לזמן את הילד למפגש הערכה כזה או אחר.
חשוב לראות יחד מה מקור הבעיה, ולמצוא פתרונות שיכולים להיות:
– שנה נוספת בגן (כשמדובר בילדים הצעירים של השנתון).
– טיפול בבעיה, כמו ריפוי בעיסוק, קלינאית תקשורת, הוראה מתקנת – מתוך מטרה להכין את הילד בצורה המיטבית למעבר לבית הספר.
– הדרכת הורים, במידה וההערכה כי כאן מקור הקושי לעיכוב במוכנות לבית הספר.
נשמח לעמוד לרשותכם,
קרן גל-מיכלזון, מנהלת השירות הפסיכולוגי-חינוכי