• עירייה
  • חכמים בקיץ – עצות לתכנון החופש הגדול

חכמים בקיץ – עצות לתכנון החופש הגדול

הימים הם ימי ראשית הקיץ, החופש הגדול בפתח והספירה לאחור החלה.

סיום שנת הלימודים והיציאה לחופשה, הם אירועים בעלי משמעות ומאפיינים ייחודיים לכל משפחה. שינוי זה, יכול לזמן ציפיות וחוויות מרעננות, לצד חששות ופחדים הקשורים למעבר בין שגרת הלימודים לבין החופשה. אז רגע לפני שאתם נבהלים, נרגשים או תוהים איך ניתן לנווט את הספינה הזו בין גלי הים לעבר חוף מבטחים – הנה כמה עקרונות שאספנו עבורכם בשירות הפסיכולוגי-חינוכי, שיעזרו לכם לעבור את החופש בצורה טובה יותר ואפילו להנות.

ההזמנות למסיבת הסיום מיד נשלחות ואיתן גם פרידות ודמעות התרגשות.
נסו להיזכר בתחושה שליוותה אתכם בסיום שנת הלימודים בבית הספר, כאשר אתם הייתם ילדים. ילדיכם, בדומה לכם, בוודאי נרגשים ומצפים כבר לתחושת השחרור והחופש. החופש הוא פסק זמן מעולה. להפסקה, לחשיבה מחודשת, לחיזוקים איפה שנדרש ושחרורים איפה שצריך. לצידם, של אלה, להתבוננות על מה היה ועל מה שצפוי להיות.

התאריך הזה, האחד ביולי, שחוזר מדי שנה, מנקז לתוכו כל כך הרבה! לא אחת אצל הורים גם מתעוררים חששות.
ממה?
מהזמן הצפוף יחד? מהשעמום של הילדים שעשוי להבליח בכל רגע של חוסר מעש? אולי ממסכים שנפתחים 24 שעות, בלי הפוגה? מעימותים? מתפעול שוטף מסביב לשעון? מהקושי לשבת רגע בשקט ? שינה מאוחרת? מקלחות שנדחות? לראות את הקשיים שלהם?
הכל טבעי.
ושוב, נסו להיזכר מנקודת מבט אישית, איך אתם מתארגנים לחופשה? כמה תכנון מקדים אתם עושים? כמה אתם משאירים זמן לגמישות תוך כדי? מה לוקחים "במזוודה" ומה משאירים בבית?

הנה כמה עקרונות שאספנו עבורכם בשירות הפסיכולוגי-חינוכי, שיעזרו לכם להתבונן על החופש ותקופת הקיץ בצורה מאוזנת ומשפחתית, לטובת ההנאה המשותפת. תכנון זמן: תכננו מראש עד כמה שניתן את הפעילות לחופשה. רשמו את התכנית במקום גלוי כך שכל בני המשפחה יוכלו לקחת חלק ולהבין איך הקיץ עומד להיראות. ידע וארגון נכון של זמן יכולים לנסוך ביטחון ולאפשר התארגנות נכונה יותר עבורכם וגם עבור הקטנים.

שיתוף הילדים: תכננו יחד עם הילדים את הפעילויות. תכנון משותף, עשוי להגביר את תחושת השייכות והמשמעות. עשו רשימה של כל הפעילויות שהיו רוצים לעשות ובצעו חלוקה מאוזנת שלהם מבחינת ימים, שעות וגילאים.

התאמה לצרכי הילד: בדקו, האם מה שאנחנו נותנים לילד מחובר לצרכים שלו או אולי דווקא להשפעות חברתיות מסביב? נסו לענות בכנות עם עצמכם על שאלות אלה.

איזון: חפשו את האיזון בין רצונות הילדים ורצונות ההורים.

הגדרת מועדי מנוחה: בהמשך למוזכר למעלה, הילד זקוק גם לזמן שקט לעצמו ולרגיעה. זכרו מותר להשתעמם ולפעמים אפילו רצוי ! לשעמום יש תפקיד משמעותי – במובנו המפרה, המפתח, המשחרר מעט. כזה הנותן מקום לאוויר, לדמיון ויצירתיות. באמצעותו הילד לומד ליזום מעצמו ולמצוא מה הם באמת תחומי העניין שלו ולא רק אלו שמכתיבים עבורו.

חיזוק יכולות הילד: הגדירו לכם בתחילת החופש מה היעד וחזקו אותו במנות קטנות (רצוי בבוקר).

גבולות: גם בחופש רצוי לשמור על גבולות. הם אמנם יכולים להיות גמישים מהרגיל, אך הם הכרחיים עבור תחושת הביטחון של הילדים גם בתקופה בה הכול אפשרי.

הקשבה אחרת: כאשר אנחנו מורידים הילוך מהמרוץ היומיומי, נוצרת הזדמנות להקשיב באמת אחד לשני, להאט את הקצב ולאפשר לילד לחוש את הצדדים האחרים בהורה ובעצמו.

הזדמנות להתקרבות: החופש הוא הזדמנות פז להורים ולילדים לבילויים משותפים, להתקרבות ולהידוק ושיפור היחסים בינכם. קחו את ההזדמנות בשתי ידיים.

הבית כעוגן: לא חייבים לרוץ ממקום למקום, לא חייבים לגלוש, לקפוץ, לצלול, לצאת ולחפש אחר מקומות רבים כל כך לבילוי רציף. זכרו, גם הבית יכול להיות סביבה לבילוי, הנאה וזמן איכות משותף כל עוד נזכור מראש שהוא כזה.

ואחרון, נסו להתבונן עליהם קצת מבחוץ, בעיניים אחרות. תנו טיפה של חסד לכל המארג הזה שאתם עומלים עליו כל כך קשה כל השנה, תסמכו עליכם, עליהם ופשוט בואו כמו שאתם. ביחד, יהיה לכם קיץ נפלא.

כתבו: רוני זליכוב ועדי דורון, פסיכולוגיות השירות הפסיכולוגי-חינוכי, רמת השרון.

צור קשר

הצטרפו לניוזלטר שלנו