חוקרים מיפן פענחו את המסתורין סביב תהליך יצירת הבולבוסים.
למקור המאמר לחצו כאן
אם יצא לכם לטייל באזור נחל צין, או נחל קידר בוודאי נתקלתם במבני הסלע הענקיים הנקראים "בולבוסים" (בולבוס = תפוח אדמה). זוהי תופעה מיוחדת אבל לא ייחודית לארצנו. בכל העולם ניתן למצוא מבני סלע מעוגלים או אליפטיים. צורתם מזכירה תפוח אדמה גדול ומכאן שמם. בתוך המבנים הללו חבויים מאובנים שהשתמרו היטב אפילו עם חומר אורגני.
הם נוצרו לרוב בסביבה בוצית דלה בחמצן בחופי ים או בגדות נהר. סביבה זו מעודדת התגבשות של גיר שמומס במי הים. הגיר מתגבש סביב גוף החיה (לימים המאובן) עד שהוא עוטף אותה לגמרי. במשך הזמן המעטפת הולכת ומתעבה ונעשית מעוגלת ואחידה. לפי הסבר זה ממדי הגופה והיחס בין אורכה לרוחבה הם שקובעים את צורת הבולבוס, וייתכן שבהרי אילת הבולבוסים התגבשו סביב יצורים גדולים.
אולם במשך שנים תהו גיאולוגים כיצד נוצרים המבנים העגולים הללו כשהם כל-כך שונים מהסביבה הבוצית.
חוקרים מאוניברסיטת נגויה, יפן, פתחו שיטה לנתח את הבולבוסים. השיטה מבוססת על נוסחאות של פעפוע וקצב גדילה. הם נתחו עשרות בולבוסים משלושה אזורים ביפן והשוו אותם עם בולבוסים מבריטניה ומניו-זילנד.
התוצאות מפתיעות בצורה דרמתית ושופכות אור חדש על תהליך היווצרותם וקצב הגידול שלהם. עד עכשיו חשבו החוקרים כי תהליך היצירה של הבולבוסים לוקח מאות אלפים עד מיליוני שנים להיווצרות. המחקר החדש מראה כי הבולבוס גדל בקצב מהיר של מספר חודשים עד מספר שנים. זה מסביר את העובדה שחלק מהבולבוסים מכילים מאובנים שמורים היטב אפילו עם רקמות רכות, מצב נדיר ביותר למאובנים אחרים בתנאים אחרים.
המעטפת של הבולבוס מאפשרת למאובן לשמור על המאפיינים שלו במרכזה.
חישוב פשוט של איזוני מסה מדגים כי הפחמן שהתקבע בסלע הגיע בעיקר מהאיברים של היצור האורגני שבתוך הבולבוס.
כל הבולבוסים שנבדקו היו בנויים מקלציט (מרכיב עיקרי בסלעי גיר) בריכוז מובחן ומובהק מהחומר הבוצי ששרר מסביב. משקעים דקי גרגר עשירים בחרסיות מנעו דיפוזיה, הקטינו את החדירות והאטו את המעבר של מומסים. כך, ריכוז הגיר עלה מספיק כדי ליצור משקע מהיר היוצר את הצורה המובחנת מהבוץ שבסביבה.
החשיבות בממצאים החדשים הללו היא ההבנה שתהליך שימור המאובן הוא תהליך מהיר והתגבשות הקלציט נוצרת הודות להימצאות חומר אורגני.
אלו יכולים להוביל ליישומים פרקטיים בנוגע לטכנולוגיות שימור ואיטום.
בגן הסלעים הצמוד למוזיאון הגיאולוגי אפשר להתרשם משורה של בולבוסים שמקורם בנחל צין שבנגב. מוזמנים להציץ.
שימו לב: הבולבוס הוא ערך טבע שמור!!